Om ragdolls

Ragdoll racens historie

I modsætning til mange andre katteracer, der har en lang og detaljeret baggrundshistorie, har ragdoll katten en forholdsvis simpel historie. Ragdoll racen blev grundlagt i 1960’erne. Ann Baker havde et katteopdræt i Californien af balinesere og persere. Da hun ønskede at skabe en ny race lånte hun naboens hankat, der lignede en hellig birma og parrede med sin egen kat Josephine. Josephine var en hvid angorakat, der var så rolig, at hun blev helt slap, når man holdte hende. Grundstenen og ophavet til racens navn, ragdoll, som betyder kludedukke.

Ann Baker var utroligt streng med hensyn til hvem, der fik lov at købe hendes killinger. Hun forbød endda sine købere at parre deres nye kat, medmindre de havde en speciel licens, der beordrede dem at følge hendes avlsplaner. På den måde kunne hun styre racens udbredelse og oprigtighed.

De første ragdolls kom til Danmark i 1995 og de er siden hen blevet en meget populær racekat i Danmark.

Karakteristika

Ragdollen er en stor kat med en lang krop. Den har en kraftig knoglebygning, en lang hale og en tyk pels. Halen skal kunne nå skulderbladene når den lægges op af ryggen. I følge racestandarden er ragdolls semilanghåret, men der er variation i pelslængden indenfor racen. Pelsen er uden underuld og skal føles som kold silke.

Ragdolls har et mellemstort, bredt hoved og ovale mandelformede øjne, der skal være blå. Jo dybere blå des bedre. Hagepartiet bør være kraftigt og ørerne mellemstore placeret på siden af hovedet. Bagbenene er lidt længere end forbenene og poterne er store og runde med tuffer mellem tæerne.

Ragdolls kræver som alle andre långhårede katte noget pelspleje, men pga. den manglende underuld er pelsen lettere at holde end mange andre langhårskatte.

Temperament

Ragdolls er utrolig blide og godmodige katte. De er meget tålmodige og siger sjældent fra. De er derfor gode sammen med børn.

Ragdolls bliver tit meget glade for deres ejere. De står ofte klar ved døren når du kommer hjem, som en anden hund og følger dig troligt rundt i huset.

Ragdolls har en meget stille og behagelig stemme, som de bruger flittigt. Pga. dens rolige væsen, er den bedst egnet til et indendørsliv. Den er ikke god til at forsvare sig og ikke så opmærksom på farer som mange andre katte. De kan dog have stor glæde af at komme ud i en indhegnet have eller løbegård og mange har også stor fornøjelse af at gå tur med deres ragdoll i sele. Man må dog forvente at dette kræver noget tilvænning for katten.

Mønstre

Ragdollen findes i tre mønstre.

Colorpoint: Colorpointen er en masket kat, der ikke har noget hvidt i ansigtet. Den er mørk i ansigt, på ører, ben, poter og hale.

Mitted: den mittede kat har hvide sokker på forbenene og hvide bagben. Hagen skal være hvid og der skal være en hvid linje fra hagen ned over brystet og maven ned til kønsdelene.

Bicolor: Masket kat med et omvendt “V” i panden. Bryst, mave og helst alle ben skal være hvide. Hvide pletter på ryggen kan forkomme.

Farver

Ragdolls findes i en række godkendte farvevarianter: brun og blå, chokolade og lilla, rød, creme og tortie. Derudover kan ragdolls være med og uden tabby (striber).

da_DKDanish